sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kevätkääryleet

Heei! Uudeksi vuodeksi toivoin tätä herkkua mutta meillä olikin sitten pelkkiä nakkeja ja perunasalaattia. Nyt kuitenkin yllätyin iloisesti kun sain kuulla, että tänään olisi luvassa kevätkääryleitä!

Moni kuvittelee että kevätkääryleet ovat hirveän haastava ruokalaji. Niin ei ole. Oikeastaan ohje on yllättävän helppo! Aikaa vie tosin kääryleiden kääriminen ja paistaminen, mutta meidän perheessä koko perhe osallistuu ja aika kuluu nopeasti! Isä paistaa, muut käärii rullia ja irroittelee kuoria. :)

Suosittelen kokeilemaan! Aivan ihanan makuista ja sopii moneen tilaisuuteen! Niin arkeen kuin juhlaan.



Tällä ohjeella kääryleitä tulee 40 kpl.

Tarvitset:

1 pkt kääryle taikinaa
n. 500 g. paistijauhelihaa ( voi myös kokeilla broilerin jauhelihasta, kuulemma hyvää)
1 iso sipuli
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

reilu 1 l hienoa kaaliraastetta
reilu 1 l hienoa porkkanaraastetta
1 pkt. lasinuudelia
makeaa soijaa

kananmunan valkuainen

Rypsiöljyä

Sweet chili kastiketta

Ohje:

Ota kevätkääryle taikina sulamaan n. 30 min aikaisemmin.

 
Ruskista jauheliha ja hienoksi pienennetty sipuli yhdessä.
Mausta jauheliha ripauksella suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta.

Raasta kaali ja porkkana hienoksi niin, että kumpaakin raastetta on 1 l (yhdessä 2 l)
Keitä lasinuudelit ohjeen mukaan ja saksi saksilla pienemmiksi paloiksi.

Lopuksi yhdistä kaikki yhteen isoon kulhoon ja sekoita hyvin.
Lisää vielä pari lorausta makeaa soijaa ja sekoita.
Erottele kananmunan valkuainen keltuaisesta omaan kuppiin.



Aloita kääriminen vasta kun taikina on sulanut kunnolla (helpoittaa irroittamista ja käärimistä)
Jos taikina on vähän keskeltä "jäykkä" aloita levyjen irroittaminen yhdeltä puolelta ja kun irroittaminen alkaa käydä haastavammaksi käännä paketti ympäri ja jatka.
HUOM! Älä irroittele levyjä valmiiksi kovinkaan montaa sillä ne ehtii kuivua ennen kuin ehdit täyttämään ja käärimään ne.

Elikkäs tässä on ohje käärimiseen:

1. Irroita levy varovasti muista levyistä.



2. Aseta levy niin että yksi nurkka osoittaa itseäsi. Lisää n 2 ruokalusikallista täytettä melkein levyn keskiosaan, ei ihan.



3. Käännä se nurkka joka osoittaa itseäsi täyteen yli niin, että nurkka osuu keskelle levyä  ja taikina piiloutuu melkein kokonaan taitoksen alle.


4. Kääri sitten levyä ittsestä pois päin n. puoleen väliin asti. Kääri melko tiukasti, ettei täyte paistamisen aikana levahda öljyyn.


5. Käännä sitten sivunurkat keskelle. Tässä vaiheessa koko täytteen pitäisi olla piilossa.


6. Kääri rullaa pari kierrosta niin että yksi kulma jää vielä pöytää vasten. Levitä sitten nurkkaan ja reunoille sormella kananmunan valkuaista. Se estää rullan aukeamisen paistettaessa.



7. Kääri rulla loppuun asti.


Paistaminen:
Käytä paistamiseen joko valurautakattilaa tai rasvakeitintä. Tässä ohje miten nämä paistettiin valurautakattilassa.
Lisää kattilaan öljyä niin, että se varmasti peittää kaikki kääryleet paisto vaiheessa.
Kuumenna öljy kuumaksi.
Lisää kuumaan öljyyn yksitellen kääryleitä niin, että ne eivät mene päälekkäin toistensa kanssa. (meidän kattilaan mahtui kerralla paistamaan 10 käärylettä, mutta kattila on iso)
Kääntele kääryleitä kokoajan ja anna paistua n. 4 min. Kääryleet ovat valmiita sitten kun näyttävät hyvältä!
Huom!  Isä- paistomestari- keksi keinon millä kääryleitä ei tarvitse käänellä. Hän laittoi pyöreän teräsritilän paistuvien kääryleiden päälle jolloin kääryleet eivät nousseet pintaan vaan paistuivat joka puolelta. Joten: Käytä mielikuvitusta keittiössä





















Kun kääryleet ovat valmiit, nostele ne pois pihdeillä astiaan jonka pohjalla on talouspaperia. Paperin on tarkoitus imeä kääryleistä valuva öljy.

Lopuksi; istu alas, ota lautanen ja laita siihen kääryle ja Sweet chili kastiketta ja nauti!

HYVÄÄ!!

En usko että kaikki 40 kappaletta kevätkääryleitä katoaa yhden illan aikana joten tässä vielä vinkki miten nämä kannattaa lämmittää seuraavina päivinä:
1. Mikrossa, mutta rapsakka kuori pehmenee ihan pehmeäksi. Maku on edelleen hyvä mutta rakenne ei niin loistava.
2. Uunissa, joko leivinuunissa tai ihan tavallisessa sähköuunissa 250 asteessa. Tällöin pinta pysyy paremmin rapeana, mutta tietenkään ei yhtä rapeana kuin tuoreena!










6 kommenttia:

  1. Noi on varmasti aivan ihania! Mulla ei vaan taitais hermot riittää noiden tekemiseen :)Voisin kuitenki hyvin kuvitella tilaavani noita, jos vaan jostain ravintolan listalta sattuis joskus bongaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hermojahan se vie mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen! :) itse käärimiseen ja paistamiseen meni puolituntia tupla-annoksella ohjeesta :) Suosittelen ehdottomasti maistamaan! Kyllähän sitä ravintoloistakin löytyy, mutta oma tekemä on aina oma tekemä ;) Kiitos kun eksyit blogiini!!

      Poista
  2. Nämä näyttää ihan mielettömän hyviltä! Tuon ohjeen mukaan täytettä näyttää tulevan todella paljon. Jääkö sitä yli ja jos jää, niin mihin sen lopun voisi käyttää? Käykö paistoöljyksi mikä vain vai tuleeko jollain tietyllä öljyllä parempi lopputulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä näyttävät sekä maistuvat älyttömän hyvältä ;) Ohjeen mukaan kevätkääryleitä tulee 40 kpl, mutta me teimme tupla-annoksen eli 80 kpl. Siksi täytettä näyttää olevan liian paljon aineksiin suhteutettna. Täytettä kyllä voi jäädäkkin yli, niinkuin meilläkin jää aina. Ylijääneestä täytteestä olemme ainakin paistelleet pihvejä lisäämällä kananmunaa ja mausteita ym.
      Paistoöljynä olemme käyttäneet rypsiöljyä mikä on ollut hyvää. Nyt kävin vähän katselemassa muita uppopaistamiseen sopivia öljyjä joita oli: auringonkukkaöljy ja maissiöljy (näitä en ole itse kokeillut). Toivottavasti tästä oli apua :)

      Poista
  3. Hei! Mistähän tuota taikinaa löytyisi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman on myöhäinen vastaaminen, mutta taikinaa löytyy ainakin Oulun seudulta pienistä Aasia-Marketeista. Myös jostakin aasialaisista ravintoloista on saatu taikinaa mukaan! :)

      Poista