keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Vadelma-Daim täytekakku

Tämmöisen kakun tein isälle syntymäpäiväksi ja tämä oli ensimmäinen kerta kun sokerimassalla päälystäminen onnistui hyvin! :) Tällaisen voisi tehdä isälle isänpäivänä tai sitten syntymäpäivänä, idea oli mielestäni aika kiva :) Myös kakkupohjasta tuli todella hyvä!!




Kakkupohja:

6 kananmunaa
2, 25 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2,25 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
Voiteluun voita ja korppujauhoja

Täyte: 

Yhteen väliin (aika runsaasti) Kolmeen väliin tein n. kaksinkertaisen

1½ pkt( á 56 g) Daim- suklaata
2½ dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
½ dl sokeria
1 rkl limemehua (sitruuna käy myös)
100 g jäisiä vadelmia

Maitoa kostutukseen

reilu 1 dl vispikermaa ja 1 rkl sokeria ja ½ tl vanilijasokeria kakun päälle ja sivuille levitettäväksi.

Massaa tarvitset ehkä n. 400 g koko kakun päällystämiseen + koristeet.

Kakkupohjan ohje:

Lämmitä uuni 175 asteeseen

Laita munat ensin huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi (tulee parempi pohja kuin kylmistä munista)

Sekoita ensin kuivat aineet hyvin keskenään.

Voitele kakkuvuoka runsaalla voilla mahdollisimman tarkasti. Sirottele sitten vuoan sisälle joka paikkaan korppujauhoja. Kopistele ylimääräiset pois ja ala valmistamaan kakkupohjaa.

Vatkaa munista ja sokerista kuohkea vaahto (voit testata sen nostamalla vatkaimen vaahdosta ja piirtämällä tippuvasta vaahdosta sydämen vaahdon päälle. Jos sydän häviää nopeasti, vaahto ei ole valmista, jos se jää näkyviin, vaahto on tarpeeksi kuohkeaa)

Lisää kuivat aineet vaahtoon siivilän läpi n. kolmessa erässä. Niiden välissä sekoita jauhot hyvin nuolijalla/kaapimella vaahtoon.

Kaada taikina vuokaan ja laita se uuniin 175 asteeseen n. 40 minuutiksi. Kakku on valmis kun sillä on kaunis ruskehtava pinta.
(voit testata pohjan kypsyyden hammastikulla. Pistä hammastikku keskelle kakkua pohjaan asti ja nosta ylös. Jos hammastikku tuntuu tahmealta, kakku ei ole vielä valmis)



Anna valmiin kakkupohjan levähtää hieman ennen kuin irroitat sen vuoasta.
Kakkupohjan kannattaa olla yön yli jääkaapissa ennen sen leikkaamista, sillä se helpottaa sitä. (HUOM! Anna kakun jäähtyä ennen jääkaappiin laittamista, ja kakkupohja kannattaa ensin kääriä folioon)

Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. (kaksi tai kolme väliä, riippuu kakkupohjan paksuudesta)
Kannattaa käyttää pitkää ja terävää veistä!
Kakkupohjan pohja kannattaa laittaa valmiin kakun päälimmäiseksi kerrokseksi (tasainen pinta) ja kakkupohjan pinta levy valmiin kakun pohjakerrokseksi.
 

Täytteen ohje:
Rouhi Daim levyt
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon maitorahka, lime mehu, sokeri ja rouhittu Daim

Täyttäminen:
Täytä kakku suoraan tarjoilualustalle, mutta voit suojata alustan ensin leivinpaperi palasilla.
Aseta ensimmäinen levy. (kakkupohjan päälimmäinen levy eli jossa on pinta)
Kostuta levy maidolla joka puolelta.
Lisää n. puolet tai 1/3 täytteestä ( riippuu montako kerrosta teet) ja levittele se levyn pinnalle, mutta älä ihan reunaan asti
Ripottele pinnalle jäisiä vadelmia
Aseta toinen levy  ja toista kaikki uudelleen
....

Laita viimeinen levy (kakkupohjan pohja) täytteen päälle niin että laikattu pinta osuu täytteeseen. Tällöin tiivis ja tasainen pinta jää kakun pinnaksi

Ota pois leivinpaperit!


Koristelu:
Jos et tahdo päälystää kakkua sokerimassalla/vaahtokarkkimassalla/marsipaanilla voit pursottaa kakun reunoille "tavallisen" kermavaahto pursotuksen ja tehdä vaikka pinnalle kinuskia :) (ohjetta ei vielä tällaiseen ole)

Massalla päälystäminen:
Jotta  massa tarttuisi paremmin kakun pintaan, on se syytä päälystää ensin ohuella kerroksella kermavaahtoa tai sokerimassaa. Itse olen käyttänyt kermaa koska olen koristellut kakun samana päivänä kun se syödäänkin, mutta jos kakun pitää olla koristeltuna esim. enemmän kuin päivä ennen syömistä kannattaa se sen alle laittaa sokerimassa (näin olen lukenut :D )

Joten, vatkaa kerma ja lisää siihen sokerit.
Levitä sitten kerma kakun päälle tasaisesti ja ohuesti.

Kaulitse massa ohueksi levyksi käyttäen apuna tomusokeria.
Nosta kaulittu levy käsillesi ja aseta se kakun päälle.
Aloita pinnan tasoittelu päältä.
Kun alat tasoittamaan reunaa, venytä massaa hieman jotta ei tulisi ainakaan huomattavan isoja laskoksia. (tämä on ollut minulle hankalaa)
Leikkaa lopuksi ylimääräinen massa pois ja hyödynnä sitä jos se on mahdollista. (koristeet)

Toivoisin että saisin tänne pian ohjeen kuvitettuna tuosta päälystämisestä! Mutta muista leivontablogeista kyllä löytyy ihan hyviä neuvoja.

Itse vain leikkailin nuita paidan osia lopusta sokerimassasta ja ruskea lappu on  vanhaa marsipaania :) "napit" ovat ranskanpastilleja ja ne kiinnitin sulalla valkosuklaalla (jota käytin myös tekstissä)
 



 


4 kommenttia: