maanantai 8. lokakuuta 2012

Amerikkalainen omenapiirakka (apple pie)

Teinpäs viikonloppuan tällaisen ja hyvää oli! Aluksi näytti että tulisi hieman kuiva, mutta kun piirakasta leikkasi palan niin sisältä omenat olivat ihanan pehmeitä ja sisus oli kostea. Kaiken kruunasi vanilla kastikkeena! Suosittelen!



Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
1 kg perkaamattomia omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

Voiteluun:
1 muna

Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon pehmennyt voi (tai margariini). Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen kylmä vesi. Purista seos palloksi ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Kuori omenat ja poista omenista kodat. (omenoita ei välttämättä tarvitse kuoria jos ne ovat esimerkiksi oman pihan omenapuista) Leikkaa omenat lohkoiksi ja halkaise lohkot vielä kahtia. Sekoita omenien joukkoon fariini- ja vanilijasokeri, kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu.






Voitele piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta hyvin jauhoitetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi levyksi.



Nosta sitten taikina vuokaan, apuna voi käyttää kaulinta, ja tasoittele reunat.

Kaada omenaseos vuokaan.


Kauli loput taikinasta jauoitetulla pöydällä. Leikkaa siitä n. 10 kpl  parin sentin levyisiä nauhoja jotka yltävät vuoan reunasta toiseen. Itse käytin leikkaamisessa tuollaista leikkuria josta tuli samalla mukava kuvio.






Asettele sitten leikatut nauhat omenien päälle miten tahdot. Miten minä ne asettelin näkyy kuvasta.






Leikkaa ylimenneet osat nauhoista pois ja voit myös painella niiden päitä hieman pohjaan jos yltää.





Voitele nauhat kananmunalla.


Paista 200 asteessa uunin alatasossa tai leivinuunissa n. 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kunhan se on saanut hieman väriä.


Tarjoile vanilijakastikkeen kanssa :)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti