perjantai 16. toukokuuta 2014

Hapanleipä

Tämä on hyvin vanha ja perinteinen tapa tehdä ruisleipää. Tekeminen on hyvin yksinkertaista mutta vaatii aikaa, mutta maku on sen arvoista! Tämä on ohje jota minulta on pyydetty jo useampaan kertaan ja nyt se vihdoin on täällä.
Terveellinen täysrukiinen hiivaton leipä.




Ainekset neljään leipään:

1.25 l kädenlämpöistä vettä
n 1 dl leivän juurta eli taikinaa (mieluiten joltain saatua tai itsevalmistettua- ohjetta ei vielä ole minulla itse valmistettuun juureen)
2 tl suolaa
n. 1.8 kg ruisjauhoja

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Onnistuu sekä leivin- että sähköuunissa.

HOX! Kuvissa on reilun kahden litran taikina, joten älä ihmettele taikinan kokoa!

Liota juuri kädenlämpöiseen veteen.
Lisää ruisjauhoja niin, että seos tulee vellimäiseksi.
Annetaan seoksen hapantua noin vuorokausi välillä sekoittaen ja vähän jauhoja lisäten. Ajalla pystyy säätelemään haluttua happamuutta leipään. Mitä pidempi aika, sitä happamampi leipä.

Vuorokauden kuluttua lisää suola ja ruisjauhoja ensin lusikalla sekoittaen.




Kun seos on niin paksua ettei lusikalla sekoittaminen onnistu, jatka alustamista käsin. Alusta seos napakaksi ja riittävän kauan että siihen tulee sitkoa! Taikinasta kuuluu "napsumista" kun sitkoa alkaa olla tarpeeksi.





 Tasoittele alustettu taikina jauhojen avulla ja paina taikinan pintaan risti. Jätä kohoamaan liinan alle noin 1½-2 tunniksi, kunnes taikina on kohonnut.





Ota kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja ota heti talteen juuri seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa ja sen voi myös pakastaa, mutta silloin juuri ei säily niin hyvänä.



Muotoile taikina pöksösti ja jaa taikina neljään osaan.





Pyöritä taikina pala ensin kiinteäksi palloksi ja siitä vähän kartiomaiseksi.



















Taputtele kartio reilusti jauhotetulla pöydällä pikkuhiljaa kämmenellä litteäksi välillä (ainakin kerran) alle jauhoja lisäten.

















Mikäli käytät sähköuunia voit tehdä taputtelun suoraan pellille. Tämä ohje jatkuu leivinuuni versiona!
Siirrä leipä jauhotetulle pöydälle kohoamaan liinan alle.





Anna kohota noin 1½ tuntia.
Pistele tiheästi haarukalla kohonnut leipä juuri ennen paistamista.

Paista n. 20 minuuttia kunnes pohja kumisee sormella naputellessa.




Jäähdytä leipiä hyvin liinan alle käärittynä n. 15 minuuttia jonka jälkeen leikkaa ja revi leivät halki.






Sitten voita päälle ja nauttimaan!















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti