sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Soto/ laksa - Indonesialainen keitto

Voin vain suositella kaikkia kokeilemaan tätä ruokaa! Tämä poikkeaa niin paljon perus suomalaisesta ruoasta että vain eksoottisuudellaan tämä saa pisteitä. Tämä on sen lisäksi myös aivan älyttömän hyvää!

Ensimmäisen kerran maistoin sotoa varmaan kymmenen vuotta sitten kun saimme uuden sukulaisen Indonesiasta. Hänen mukanaan perheeseemme on tullut aivan mahtavia uusia ruokalajeja ja "perus" ruokiin uusia mausteita jotka antavat uutta ilmettä. Tämä soto on ollut meillä juhla- sekä arkiruokana eli se sopii kaikkiin elämän tilanteisiin. Tämä sopii myös sekä lapsille että aikuisille. Nuorempana olin hirveän arka tulisen ruoan kanssa ja sotossa on aikalailla potkua, mutta minulle otettiin valmiista kastikkeesta omaan kattilaan vähän kastiketta ja lisättiin kiehautettua vettä. Niinpä myös minä, kuten muutkin ei niin tulisen ystävät, pystyin nauttimaan tästä ruoasta!!



Tarvitset:
1½ dl mung-pavunituja itämään
1 pkt. broilerin rintaleikkeitä (3-4 kpl)
yellow curry paste (red curry paste käy myös, haluamasi tulisuuden perusteella)
5-6 valkosipulinkynttä
2 kpl sitruunaruohoa
7-8 limelehteä
2 tlk.kookosmaitoa
öljyä
vettä
keräkaali (raastetta n. 1 L)
lime (niin monta kuin tarvitsee)
kananmunia
makea soija
paahdettua sipulirouhetta
riisiä (jasminriisi)
ohutta riisinuudelia

Ohje:
Sinun täytyy tietää millon tahdot tehdä sotoa sillä siihen täytyy varata 5 päivää aikaa. Mungpavut vaativat n. 5 päivän itämisajan. Eli, katso itujen idättämis ohje pakkauksesta.

Pilko sitruunaruoho n. kolmen sentin pätkiksi. Pieni myös valkosipulinkynnet.

Lorauta isoon kattilaan pari lorausta rypsiöljyä.
Lisää kuumaan öljyyn n.  4-5 ruokalusikallista currya, oman maun mukaan (HUOM! curryissa on paljon eroja valmistajan mukaan. Edellinen curry paste oli tulisempaa kuin tämä meidän nykyinen)

Lisää kattilaan myös pilkotut sitruunaruohot ja valkosipulit ja sekoittele.
Halkaise broilerin rintaleikkeet kahtia ja lisää ne kattilaan.

Sekoittele hetki ja lisää sitten kiehautettua vettä sen verran että lihat peittyy.
Lisää limelehdet pinnalle ja anna sitten  lihan kiehua miedosti kannen alla n. 20-30 min.





Kun lihat ovat hautuneet n. puolituntia, lisää lihojen joukkoon kookosmaidot (sekoittele ensin kookosmaitoa sen omassa purkissa)
Huuhtele kookosmaitopurkit vedellä ja kaada vedet lihojen joukkoon   (yhteensä vettä 3 purkillista)




Anna sitten lihan hautua vielä n. 30 min niin että lihoista lähtee luut helposti irti.

Siinä välissä kun liha  kypsyy (yhteensä kestää suunilleen tunnin) kannattaa tehdä nämä (tai etukäteen):
Raastaa kaali (n. 1 L, riippuu kuinka paljon tahdotte tehdä kerralla)
Keittää kananmunat ja lohkoa ne
Keittää riisi
Keittää riisinuudeli ( ei välttämätön mutta antaa mukavan rakenteen)
Lohkoa limet
Huuhdella vielä idut

Kun liha on valmista ota lihat jäähtymään.
Voit ottaa lihaliemestä reikäkauhalla limelehdet ja sitruunaruohot pois. Liemen voi myös siivilöidä jos tahtoo mahdollisimman "puhtaan" liemen. (Tässä vaiheessa halutessasi kannattaa tehdä miedompi kastike lisäämällä valmiiseen liemeen kiehautettua vettä)
Revi jäähtynyt liha ja poista luut.




Sitten syömään!! ;)
Tässä on malli miten kannattaa annos koota:
Syvään lautaseen lisää ensin riisiä ja lasinuudelia. Sitten kaalia, ituja ja kanaa. Lisää kastiketta niin että ruoasta tulee keittomaista. Sitten vuorossa olisi kananmunat, paahdetut sipulit. Purista päälle vielä limen mehua ja halutessasi lorauta hieman makeaa soijaa.
Jos tahdot lisää tulisuutta voit lisätä hieman chiliä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti